Echte zelfbediening
Winkel met vertrouwen
Ook dit jaar waren we met de boot op vakantie in Nederland. Eind juli meerden we aan in Blokzijl. Niet geheel toevallig overigens. Het is namelijk een prachtig oud Zuiderzeestadje, vlakbij Natuurpark de Weerribben. Daar in de havenkom liggen is echt genieten. Mooi uitzicht op lieve huisjes, alle boten en ‘het gedoe’ bij de sluis.
Kantjes eraf
Blokzijl is o.a. bekend om het sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis en bij insiders ook om haar heerlijke Blokzijler Brokken van bakker Prins.
Een soort gevulde speculaas en heel lastig om vanaf te blijven, zeker als je een zak ‘Kantjes’ hebt kunnen scoren.
‘Kantjes’ zijn letterlijk het snijafval van de gebakken Blokzijler Brokken zodat die als strakke vierkante stukken verkocht kunnen worden.
Rommelige stukjes, brokjes en reepjes brok. Zó verslavend lekker! Je moet wel vroeg naar de bakker gaan of de ‘Kantjes’ vooraf reserveren want deze vlíegen altijd de deur uit.
Ouderwets gezellig
Nadat we hadden aangemeerd liepen we direct naar de bakker. Het was nog vroeg. Wellicht hadden we geluk en had hij nog een zakje onder de toonbank liggen. We stapten binnen en zagen dat het veranderd was in een ouderwets gezellig buurtwinkeltje.
Er lagen nu ook andere producten. Verse groente, fruit, zuivel, losse eieren, lekkere sappen, Blokzijler brokken én … nog 1 zak ‘Kantjes’!
Maar geen bakker achter de toonbank.
Sterker nog, we zagen helemaal geen toonbank en ook geen personeel!
Wat we wel zagen? Een ‘betaalpaal’ bij de deur, handgeschreven bordjes (‘Iedereen wil graag een vol bakje aardbeien, Bedankt! ) en de tekst:
Kies producten – Tel ze op – Betaal in de paal
Inmiddels kwamen andere klanten binnen. Zij keken al net zo verbaasd om zich heen: een mooie smakelijke winkel, lekkere producten en toch zo anders dan anders. Want waar was het personeel en de kassa? We raakten al snel met elkaar in gesprek en verbaasden ons dat zoiets bijzonders anno 2019 mogelijk is. Een winkel zonder personeel. Eigenlijk net zoals jams en doosjes eieren op een oprit op het platteland, met een bakje ernaast om je geld in te gooien. Termen als ‘ongelofelijk dat je dit aandurft’; ‘wat bijzonder’; ‘geweldig dit!’ en vooral ‘hoe kom je op dit idee?’.
Een volwaardige ‘kruideniers’winkel maar met tekstbordjes, een zelfgemaakte paal en een statafel met daarop leesbrillen, pennen, bloknootjes en een rekenmachientje.
Verder niets. Geen verkoper, geen beveiliging, geen handscanners, niets….
Nou wilde ik ook wel héél graag die zak met ‘Kantjes’ afrekenen. Ik had alleen geen cash geld bij me. Ook daar was aan gedacht. Het A4-tje op de muur legde me uit: ‘Schrijf je 06 nummer, naam en het bedrag op een briefje en stop dit in de betaalpaal, dan ontvang je een betaalverzoek via Whatsapp.’ Zo gezegd, zo gedaan!
Wat een vertrouwen in de mensheid. Om tranen van in je ogen te krijgen en een glimlach op je gezicht! Prachtig.
Whatsappen kan ook
Al Kaantjes kanend – zoals ze in mijn geboorteplaats Rotterdam zeggen – liet dit me niet los. Zou de bakker misschien stiekem met een camera naar ons kijken en genieten van dit schouwspel? Wat was de gedachten achter deze winkel van goed vertrouwen? Het leek wel of ik het zelf niet vertrouwde.
Door de Whatsapp die ik ontving met het betaalverzoek wist ik – een dag later pas overigens – dat een zekere ‘Jolanda’ mij meer zou kunnen vertellen over het hoe en waarom. Ik appte haar met de vraag hoe deze bakkerswinkel nu in zo’n bijzondere winkel getransformeerd was.
Haar antwoord was even eenvoudig, als eerlijk:
‘Achter de winkel Proviand van het land zit Jolanda Lijster een spontaan, eerlijk, impulsief, creatief, mensen mens. Naast dat ik zelf werk in een landwinkel hebben wij nog een klein gedeelte akkerbouwbedrijf waarnaast mijn man zzp-er is en veel uren werkt. We hebben 3 opgroeiende kinderen. Proviand zijn we begonnen met een boerderijautomaat bij ons aan de weg. Dit omdat wij hiermee een opstap wilden maken naar een boerderijwinkel, alleen waren onze buren ons hiermee voor, helaas!
We zijn er een bezorgservice bij begonnen en bezorgden 2 keer in de week bij mensen die bestelden hun groenten fruit en aardappelen.
Tot het pand in Blokzijl vrij kwam (ik kom uit Blokzijl en vond het zonde dat er een pand leeg zou komen te staan, dit verdient het mooie Blokzijl niet) Na een poosje met het idee in mijn hoofd te hebben gelopen ben ik naar de verhuurders (de bakkers van de Blokzijler brok) gegaan en heb ik gevraagd of zij achter mijn concept zouden staan. Ze waren enthousiast, nu mijn man nog😬. Gelukkig liet hij me mijn gang gaan en hebben we na een maandje inrichten, schoonmaken en klussen op 2 december 2017 onze deuren geopend.
Omdat we huur moeten betalen is er geen geld over voor personeel vandaar dat we op deze manier werken, met ruime openingstijden.
Vele mensen met jullie vinden het geweldig. We spreken regelmatig mensen die ook vaker terugkomen om het ook weer aan anderen te kunnen laten zien😃.
Wij geven vertrouwen en krijgen het terug!
Wij geven de mensen vertrouwen en we krijgen het terug. We hebben nu zelfs een pin apparaat zodat mensen zelf kunnen pinnen.’
Een prachtig verhaal. Ik gun Jolanda en haar gezin nog veel succes en geluk met deze unieke winkel!
Wil je de winkel bezoeken? Dit is het adres:
Proviand van het Land, Brouwersstraat 14, Blokzijl